Wyspa słynie od XV wieku z produkcji wysokoprocentowego deserowego wina Madera. Istnieją cztery odmiany szlachetnych winogron i w zależności od użytego gatunku taki typ wina się wyrabia. Sercial jest winem wytrawnym winem serwowanym jako aperitif. Verdelho to wino półwytrawne, Bual jest półsłodkim trunkiem pasującym idealnie do serów a także do czekolady, natomiast Malvasia, wino słodkie, jest najczęściej podawane do kawy. Każde z wyżej wymienionych win, ma prawo umieścić na butelce informacje dotyczącą odmiany użytych do produkcji winogron jeżeli w butelce znajduje się min. 85% wina wykonanego z tych szlachetnych gatunków. Poza szlachetnymi szczepami winogron do produkcji wina Madera używa sie również winogron tinta negra mole, a wina zrobione z tych winogron opisuje się jedynie: doce (słodkie), meio doce (półsłodkie), meio seco (półwytrawne) i seco (wytrawne). Na cenę i jakość wina ma wpływ również okres jego przechowywania w beczkach. Im wino dłużej leżakowało tym jego smak jest bardziej wyrafinowany, a butelka wina droższa.